10 tips voor (moes)tuinieren met je kind
Buiten waait de wind nog hard en is het af en toe guur. Gelukkig doet de natuur hard zijn best om het te laten zien: het voorjaar komt er aan! Langzaam maar gestaag steken de sneeuwklokje en straks ook de vrolijke gele narcissen hun kopjes omhoog.
Geel en groen zijn voor mij kleuren van het voorjaar, vrolijk, gezellig en vol verlangen naar de zon die gelukkig steeds meer zijn gezicht laat zien. En elke lente weer zijn fris geel en groen terug te vinden in de natuur. Straks breekt het tuinseizoen aan, om er lekker bij te zitten is er dus een beetje werk aan de winkel. Of dat nu werkelijk in de tuin is of in een mooie bak op een dakterras of balkon is om het even.
Je kunt al op een klein oppervlakte je eigen groenten of kruiden kweken. Denk daarbij eens aan tomaten, boontjes of heerlijke tuinkruiden zoals munt, peterselie of tijm. Groenten zoals tomaten en boontjes kun je omhoog laten groeien waardoor je op een relatief klein oppervlakte heel wat kunt oogsten.
Mijn kinderen zijn inmiddels groter maar ik deel graag mijn tips voor een moestuin met kleine kinderen.
Tip 1 : een goed begin is het halve werk
Zorg voor een goede plek met genoeg zon en niet te veel schaduw. Zorg dat de grond los is en bemest voordat je kind met de schep of hark aan de slag gaat. Bedenk wat je in welke maand al kunt zaaien en maak een plan wat je waar en wanneer kunt zaaien. Koop je zaadjes, wanneer en hoeveel je moet zaaien staat altijd op de verpakking.
Tip 2 : hou het simpel
Het hoeft allemaal niet perfect. Ben je laat met zaaien? Doe het gewoon alsnog, dan heb je gewoon wat later je oogst. Lukt het allemaal niet met zaaien en opkweken? Bij de meeste tuincentra kun je mini plantjes aanschaffen welke je zelf kunt opkweken naar een grotere plant.
Of begin gewoon met iets makkelijks zoals keukenkruiden. Munt bijvoorbeeld is heerlijk in allerlei gerechten én thee. Niks leukers dan jouw kind de munt laten plukken en zelf te laten gebruiken. Of ga voor een aardbeienplant en verwen de plant met regelmatig wat water en mest en zie hoeveel aardbeien je de hele zomer (en nazomer) zult hebben. Mijn laatste aardbeien had ik in november!
Om mijn kinderen meer water te laten drinken ben ik begonnen met het maken van fruitwater. Alleen al een schijfje citroen doet wonderen. Ik deel dan ook heel graag mijn fruitwater recepten met je.Citroenmelisse ruikt heerlijk en je kunt er naast fruitwater ook heerlijke thee mee zetten. Heb je heel veel? Snij het af en hang het ondersteboven te drogen. Ook met gedroogde blaadjes kun je op een later moment heerlijke thee maken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor munt. Het is een snelle groeier en een dankbare plant. Denk er bij munt wel aan dat hij kan gaan woekeren. Wil je hem in toom houden dan kun je deze beter planten in een grote pot.
Tip 3: makkelijke groenten voor jouw moestuin
waterkers : zowel binnen als buiten gemakkelijk te zaaien en oogsten
sperziebonen: kunnen de hoogte in
courgette: één plant wordt heel groot en geeft veel groente. Dus plant niet te veel.
aardappelen : kunnen zelfs in een grote bak of ruime emmer
spinazie : snelgroeiend en heerlijke lente groente
uien: snel resultaat en als je hem langer laat staan prachtige bloei
sla: zaai niet te veel, elk plantje wordt een flinke krop. Of kies voor pluk-sla zoals rucola of veldsla.
bietjes: niet alleen de bietjes zijn heerlijk maar je kunt ook het loof in salades gebruiken
Tip 4: betrek ze bij het proces
Betrek je kind of kinderen álles: bij de planning, het verzorgen en de oogst. Stel vragen: zou hier genoeg zon zijn? Is dit een goede plek voor..? Waar zullen we het water vandaan halen? Kun je helpen met onkruid wieden?
Zorg voor tuingereedschap, gieters, emmers, tuinhandschoenen en kruiwagens in mini formaat. Zo kunnen ze veel makkelijker helpen. Een mooie collectie vind je terug in mijn webshop.
Tip 5: Laat het gaan
Kleine kinderen hebben vaak weinig geduld. Ze plukken altijd nét de meest onrijpe tomaat of aardbei van de plant. Of rukken de plant met wortel en al uit de grond.. Of ze willen voor de derde keer in een uur alles water geven. Laat het gaat en maak er een spelletje van. Geef ze een eigen hoekje waar ze lekker hun gang kunnen gaan met grond, water of zand. Of maak een heuse modderkeuken. Maar probeer ook zeker uit te leggen dat als er te veel water wordt gegeven de plantjes kunnen verdrinken of dat die aardbei of tomaat nog even meer zon nodig heeft om nog lekkerder van smaak te worden.
Tip 6: Zorg voor afbakening
Baken het gedeelte af dat je gebruikt als moestuin. Niks vervelenders als je net hebt ingezaaid of de eerste plantjes te zien zijn, en je kind er per ongeluk door heen banjert met z'n nieuwe laarzen. Iets wat goed werkt is het maken van 'verhoogde bedden', maar het kan natuurlijk ook met potten en bakken.
Je kunt ook snoeihout gebruiken uit de tuin en deze gebruiken om een afbakening te vlechten. Het ziet er ook erg mooi uit.
Tip 7: Maak een modderkeuken
Niks lekkerder dan kliederen met zand, aarde, water en allerlei groen spul uit de tuin. Verzamel oude potten, pannen, gieters en bakjes en laat ze 'heksensoep' maken en lekker aanmodderen. Succes verzekerd!
Tip 8: Doe mee met anderen
Er is online ontzettend veel te terug te vinden over moestuinieren en tuinieren met kinderen. Laat je aan de hand mee nemen door bloggers en vloggers, volg hashtags op social media en laat je inspireren. Ik deel graag een aantal websites:
Ouders van Nature: moestuinieren met kinderen
Makkelijke Moestuin: moestuin beginnen
Er zijn in de bibliotheek ook veel boeken te vinden over tuinieren en ook specifiek over tuinieren met kinderen. Ik zit ook op Pinterest , één van mijn borden staat boordevol inspiratie voor je moestuin. Zie ik je daar?
Tip 9: Gebruik je fantasie
Met spullen die je in je moestuin vindt kun je meer dan je denkt. Verzamel steentjes die je vindt en beschilder ze. Zijn ze heel klein, maak dan een mooie 'tekening ' in de aarde, door de steentjes op de aarde te leggen en er zo (teken)lijnen mee te maken. Last van vogels? Maak een vogelverschrikker! Vind je mooie blaadjes? Smeer ze aan de kant van de nerven in met verf en gebruik ze als een stempel.
Moet je omhoog met een (klim)plant? Verzamel stokjes en maak een kleine wigwam voor je plant. Met Stick-lets kun je de stokken aan elkaar maken maar er kan nog veel meer mee. Laat je fantasie de vrije loop. Er is genoeg te verzinnen om lekker buiten bezig te zijn.
Tip 10: Eet wat je oogst
Kinderen imiteren wat ze zien. Als je wilt dat je kind meer gaat proeven, geef ze het goede voorbeeld en probeer zelf zo veel mogelijk. Zo streek ik altijd met m'n hand langs keukenkruiden als rozemarijn en tijm en liet de kinderen hetzelfde doen en dan aan hun handen ruiken. Heerlijke geuren én smaak. Laat ze maar ruiken en proeven. Het leukste is natuurlijk om samen kleine gerechtjes te maken met groenten, fruit of kruiden uit eigen tuin. Wat zullen ze trots zijn! Alleen al laten zien (en proeven) dat je hún kruiden hebt gebruikt tijdens het koken zal ze ontzettend trots maken.
Ik wens je heel veel plezier dit seizoen! en vergeet je kinderoverall niet ;-)
Nog meer informatie vindt je op mijn Pinterest Pagina vol met (moes)tuin inspiratie.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...