5 tips om jouw kind warm te houden bij koud weer
- Geplaatst op
- Door Misan Keller
- Geplaatst in buitenkleding, herfst, Winter
- 2
Niets houdt kinderen tegen om te spelen en ontdekken, toch? Ook niet in de koudere maanden van het jaar, slecht weer bestaat niet zeg ik altijd. Alles is op te lossen met goede kleding en slimme tips. Ik maakte een top 5 voor je.
Tip 1: gebruik laagjes
Al naar gelang het weer, en de temperatuur buiten kun je het aantal laagjes dat je draagt variëren.De zogenaamde baselayer is de eerste laag die je op de huid draagt, dat kan een hemd zijn of speciaal thermo ondergoed. De midlayer of tussenlaag of lagen, al naar gelang de kou, is er om het lichaam warm te houden. Kies hiervoor dus een lekkere warme (thermo) laag, deze kan ook verwerkt zijn in de buitenste of laatste laag.
Kies bijvoorbeeld een extra laag fleece, dat kan zijn een fleece trui of broek, of een fleece pak uit één stuk. Een mooi voorbeeld van kleding welke zowel als extra laag én als buiten laag gebruikt kunnen worden zijn de thermo overalls en thermo sets
Een hele fijne tweede laag van natuurlijke materialen is uiteraard wol. Met zijn uitstekende ademende en vocht absorberende eigenschappen een extra laag die steeds populairder wordt. Deze wollen kinder en babykleding is gemaakt van merino wol. Merino wol is ontzettend zacht en kriebelt niet waardoor dit een zeer geschikt is voor kinderkleding en mutsen.
De laatste buitenlaag laag of outer-shell zorgt voor bescherming tegen wind en regen/vocht. Kies hier dus voor een buitenlaag die zowel wind als vocht/regen tegen houdt. Het fijnste is waterdichte kleding welke ook ademende eigenschappen heeft. Hierdoor wordt een zweterig gevoel vermeden. De meeste buitenkleding in mijn assortiment heeft naast water- en winddichte eigenschappen ook ademende eigenschappen.
De mate van waterdichtheid wordt aangegeven in zgn. waterkolom eenheden. Ik schreef hier al eerder een blog over wat dit precies inhoudt en hoe je de juiste mate van waterdichtheid kiest voor jouw regen- of skikleding.
Tip 2: droog blijven
Het is een zgn. in-kopper. Maar het is echt waar: als je kleding droog blijft, blijf je langer warm. Vocht en nattigheid zorgt voor afkoeling en dat is iets wat je niet wilt. Dat betekent niet alleen droog blijven door een waterdichte laag aan de buitenkant maar denk ook eens aan bijvoorbeeld vocht vanuit het lichaam zelf. Een goed idee is om ademende kleding te gebruiken, een teveel aan vocht wordt dan afgevoerd.
Er zijn steeds meer technieken om kleding ademend te maken, de techniek hiervoor ontwikkelt zich steeds meer. Er is ook buitenkleding welke de ademende kenmerken combineert met een water- en winddichte stof.
Tip 3 : warme voeten
Veel kinderen hebben in de herfst en winter ook hun regenlaarzen aan. Hartstikke goed, want zo blijven de voeten lekker droog (tip 2) . Nadeel is wel dat regenlaarsjes niet warm zijn, ze zijn ronduit ijskoud. Dikke sokken kunnen een oplossing zijn, maar uiteindelijk krijg je kind ook hierin koude voeten.
Met koude voeten krijg je het snel weer koud, warm houden dus. Gebruik bijvoorbeeld laarssokken. Er zijn meerdere soorten laarssokken. Fleece laarssokken, die lang zijn en korte laarssokken of sockets. Beiden trek je aan over je eigen sokken heen en houden de voeten comfortabel warm.
Voor de allerkleinsten heb ik fleece gevoerde regenslofjes en outdoor footies in het assortiment. Perfect voor kleine kruipers, ook in de sneeuw!
Tip 4: warme handen
Is het erg koud dan zijn warme handen een must. Wanten zijn dan vaak beter dan handschoenen, bij handschoenen zitten de vingers individueel 'verpakt'. Mijn ervaring is dat kleine handjes toch echt beter en langer warm blijven als ze lekker met elkaar in een wantje zitten.
Tip 5: bescherm het hoofd
Via het hoofd wordt er snel veel warmte verloren. Zorg dus voor een lekkere warme muts of een jas of pak met een capuchon. Het beschermt tegen de wind, kou en regen. Dit seizoen heb ik een aantal heerlijke warme full face mutsen ingekocht. Deze kinder bivakmutsen worden ook wel Balaclava's genoemd, een moeilijk woord want ik blijf denken aan het zoete gebak baclava. Enfin deze wollen kindermutsen zijn gemaakt van wol, geen wol die kriebelt. Want daar wordt niemand blij van. Deze musten zijn gemaakt van de fijne merionowol welke niet kriebelt. Deze wol soort kan zelfs op de tere kind huid gedragen worden, daarom hebben ik van deze wol ook heerlijk warme merino jumpsuits voor baby's en kinderen.
Bijkomend voordeel van deze bivakmutsen is dat deze sjaals overbodig maken. Het houdt dus niet alleen het hoofd van jouw kind, maar ook de hals en de nek comfortabel warm. De kou maakt geen kans.
De capuchons van de merken welke ik in mijn assortiment heb sluiten mooi op het hoofd aan. Zo krijgt de wind geen kans deze van het hoofd van jouw kind te blazen.
Meer tips
Meer tips? Ik nodig je graag uit om deze te delen door een reactie achter te laten. Wie weet ontstaat er zo een top 10 samen met jouw tip(s)!
Meer blogs met achtergrond informatie over buitenkleding vind je hier terug:
- Thermo sets van Celavi
- Waterdichtheid buitenkleding: wat houden de verschillende waardes in?
- 10 dingen die je wel kunt doen met regenkleding aan
- Duurzame regenkleding van Celavi
- 9 redenen om te kiezen voor kinderkleding van wol
Ha Susanne,
Bedankt voor je reactie. Vandaag heb ik een nieuwe categorie kinderkleding binnen gekregen: alles van superzacht merino wol. Ik hoop dat er wat bij zit voor je. Gevoerde laarzen met merino wol worden volgend seizoen geïntroduceerd! Je ziet, tips zijn altijd welkom!
Een snelle en budget-vriendelijke oplossing om regenlaarzen te voorzien van een warmere laag zijn in mijn ogen laarssokken. Je voorkomt nat worden door je regenbroek over de laarzen te dragen zodat water geen kans maakt om in de laarzen te komen. Het voet-elastiek dus onder de laars dragen en niet onder de voet is de beste tip wat mij betreft.
Vanaf aanstaande winter hebben we thermo laarzen in het assortiment waarin 30% merino wol is verwerkt
zonnige groeten, Misan
Goede tips! Wel mis ik de ideale producten in de shop bij de ze tips. Volgens onze ervaring zijn dat deze:
- merinowol als onder- en tussenlaag en als muts houdt beter droog dan katoen of polyester en kriebelt niet. Kies voor een diervriendelijk, duurzaam merk zoals Engel, Dilling, Disana of Cosilana
- gevoerde laarzen werken beter dan laarssokken, bijv de brede en soepele wolgevoerde van Bisgaard of Bundgaard. Te smalle stijve laarzen belemmeren de voet te bewegen waardoor deze extra koud wordt. En daarin natuurlijk wollen sokken; katoenen of fleece sokken houden de warmte niet goed vast en worden bij nattigheid (zweet, regen) toch weer koud
- kies niet voor een muts maar een bivakmuts wat ook de nek warm houdt, ook wel balaclava genoemd
- bij kruipende kleintjes en peuters houdt een sneeuwpak beter warm dan een losse jas en sneeuwbroek