Buitenspelen, juist in de Winter
- Geplaatst op
- Door Petra Wevers- KrachtigBuiten
- Geplaatst in buitenspelen, groencement, krachtigbuiten, Winter
- 0
Stel je eens voor …..dat je in de grootste modderpoel springt die je kunt vinden, en dat je op blote voeten loopt en de zompige modder tussen je tenen voelt. Wat denk je van je laten voortduwen door de wind of het bouwen van een eigen iglo in de sneeuw? Je hoeft niet binnen te zitten wanneer het nat, winderig of koud is. Slecht weer is een prachtige gelegenheid om, gehuld in warme en waterdichte kleren, naar buiten te gaan en plezier te maken.
Er bestaat géén slecht weer, maar slechte kleding. Dat is juist waar het om draait. Wanneer er in je pedagogisch beleid is opgenomen dat zelfs in de winter je elke dag naar buiten gaat zal je jonge ouders ook moeten informeren om een fijne jas mee te geven, waterdichte warme schoenen, handschoenen, mutsen en een warme sjaal.
Natuurlijk buitenspelen
Waarom is het zo belangrijk om ook in de winter buiten te spelen? Als beleidsmedewerker in de kinderopvang verzorgde ik regelmatig een presentatie aan jonge ouders over natuurlijk buitenspelen en wat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van hun kind. Juist bewust worden van het belang van buitenspelen en natuurbeleving in de kinderopvang is noodzakelijk. Pedagogisch medewerkers moeten ook niet huiverig worden van reacties van ouders wanneer hun kind vieze kleren heeft of zich heeft bezeerd. Het allerbelangrijkste is toch dat hun kind een geweldige dag heeft?
Jonge ouders realiseren niet altijd dat als ze hun kind naar het kinderdagverblijf brengen zonder jasje of keurige kleertjes, de kans groter is dat hun kind niet naar buiten gaat. En vanzelfsprekend ligt er op elk kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang een stapel reservekleertjes en een bak met laarsjes.
Maar pedagogisch medewerkers moeten zich realiseren dat wanneer een kind 3 á 4 x naar de opvang komt en dan niet met hen naar buiten gaat, dan helemaal die dag niet buiten komen. ’s Morgens vroeg wordt het kind in het autostoeltje gebracht en als het al bijna donker is opgehaald en wachten tot het eten op tafel staat en na de maaltijd vrij snel naar bed.
Dus dat betekent dat buitenspelen op de kinderopvang elke dag moet worden ingepland. Een goede ontwikkeling is het dat tegenwoordig in het pedagogisch beleid opgenomen is om elke dag met de kinderen naar buiten te gaan.
Juist daarom is het van belang om in de kinderopvang elke dag, als is het maar kort, naar buiten te gaan. Maar wat doe je dan als het kouder en natter wordt?
Naar buiten!
Tijdens de regionale bijeenkomst in Bergen op Zoom van Stichting Groen Cement, waar ik 'metselaar' voor ben, hebben we vooral aandacht voor de vogels in de winter gehad. Kinderen zijn gepassioneerd door een slak die langzaam vooruit kruipt, of een vlinder die neerstrijkt op een bloem, een bij die honing zoekt, maar ook een smerig pissebed onder een steen of een vogeltje die lekker zit te smullen van een lekkernij die ze zelf daar buiten hebben opgehangen aan een tak.
Het programma begon vanzelfsprekend met een lunch in de buitenlucht. Samen lekker broodjes afbakken boven een vuurkorf en lekker een kop pompoensoep uit een heksenketel op een statief.
Ook activiteiten die je met kinderen in de winter kunt doen.
Na een prachtige presentatie van Pjotr Timmerman PABO docent Natuur & Techniek heeft zijn Technieklandje getoond. Een basisschool die 20 morgens naar een stukje land gaat waar ze leren overleven door technische handelingen te leren, zoals vuur maken met een vuursteentje, een hut bouwen van wilgentenen en leem, en eten verzamelen uit de natuur. Mooie activiteiten die buiten met de buitenschoolse opvang goed kunnen worden uitgevoerd.
De Vogelbescherming is ook partner van Groen Cement en wil juist pedagogisch medewerkers stimuleren om een buitenruimte vogelvriendelijk te maken. Is je buitenruimte wel vogelvriendelijk of wat kan je eraan veranderen? zie www.vogelbescherming.nl
Lekkernijen voor de vogels
Maar ook hoe kun je lekkernijen maken voor de vogels in de winter. Een heerlijke snoepketting rijgen samen met kleuters, of dennenappels insmeren met speciale pindakaas met vogelvoer, of een mezenbol in een grappig klein terracottapotje. Voor de grotere kinderen is het bouwen van vogelhuisjes, of een theekopje vullen met ongezouten frietvet met vogelvoer een leuke activiteit. Zo is er zoveel mogelijk om goed voor de vogels te zorgen. Het is toch heerlijk als je even achter het raam om een rustig moment even kan turen naar een vogeltje die van jouw lekkernij smult?
Maar als het koud en nat is, is het ook belangrijk om in beweging te blijven. BuroBlad heeft een mooie kist ontwikkeld om met gekke losse materialen hele technische constructies te maken. Wanneer je dit in twee groepen doet, kan er ook een competitie ontstaan. Zie www.buroblad.nl/Kuubskissie.
En dan natuurlijk niet te vergeten weetjes over vogels, zoals waarom heeft een vogel een kleine snavel of juist een hele lange uitgerekte? Of wat is de functie van hun veren, of hun pootjes? Of waar moet een vogelhuisje voor een koolmeesje aan voldoen? Een echte vogelkenner van IVN Kraaienberg uit Bergen op Zoom neemt ons mee in de fascinatie van de vogelwereld.
En dan hebben we het nu nog maar over de vogels gehad…Je kunt oneindig veel dingen verzinnen om buiten te doen. De flora en fauna biedt zoveel verwondering voor kinderen. Activiteiten rondom vlinders, bijen, slakken, kikkers, waterbeestjes, maar ook de natuurvondsten die de vier seizoenen brengt.
Zoveel creativiteit, inspiratie, fantasie biedt buitenspelen, ook in de winter!
Over mij
Ik, Petra Wevers, heb veel ervaring met participatieprojecten in de openbare ruimte zoals; het Icoonproject GroenDichterbij 2014, het educatief eetbaar buurtpark DE-Toltuin in gemeente Roosendaal (‘n unieke combinatie van ‘n openbare moestuin en speelnatuur) en het nieuwe natuurspeelpark Jacques Kieftpark in de gemeente Oisterwijk.
Verbindingen leggen binnen een gemeente waarbij ik kennis van ouderen en kinderen dichterbij elkaar breng. In buurtmoestuinen leren kinderen weer waar hun eten vandaan komt. Het ontmoeten is meer waard dan alleen hét kropje sla uit eigen tuin! Kinderen en natuurbeleving zijn mijn specialisme, zoals de parels van Brabant: “kinderopvang beleeft biodiversiteit”. Ook organiseer ik natuuractiviteiten, waarbij ik samenwerking zoek met kinderboerderijen, scouting, natuurbeheerders en NME-bezoekerscentra.
Bezoek mijn website KrachtigBuiten!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...