Misan Keller - 06 / Dec / 2021
Rub test: hoe slijtvast is mijn buitenkleding
Je ziet het steeds vaker terug komen bij buitenkleding: waardes met betrekking tot 'rubs'.
Maar wat houdt een Rub-test precies in?
Een 'rub test' is in het Nederlands gezegd een wrijf- of slijtage test. Het is een methode om de duurzaamheid (of 'slijtvastheid') van een stof te beoordelen.
Tijdens de test wrijft een gespecialiseerde machine krachtig over de stof. Wanneer de stof tekenen van slijtage begint te vertonen, eindigt de test door het aantal 'wrijvingen' tot dat punt te tellen. Dit geeft een textiel een 'rub count'.
Fabrikanten vertrouwen doorgaans op wrijvingstests om te bepalen tot wanneer het textiel moet kunnen worden gebruikt. Hándig bij intensief gebruikte buitenkleding door actieve kinderen.
Mikk-line één van de outdoor merken waarmee we werken geeft bij veel van hun outdoor kleding de slijtage gevoeligheid aan door middel van de RUBS waarde.
Zeer licht gebruik - minder dan 10.000 wrijvingen
Dit zijn delicate stoffen en mogen alleen worden gebruikt voor decoratieve doeleinden.
Licht gebruik - tussen 10.000 - 15.000 wrijvingen
Dit soort stoffen zijn gemaakt van fijne materialen, zoals zijde. Niet geschikt voor buitenkleding.
Medium gebruik - tussen 15.000 - 25.000 wrijvingen
Deze worden meestal geclassificeerd als 'algemene outdoor' stoffen.
Intensief gebruik 25.000 - 30.000 wrijvingen
Slijtvaste materialen, deze worden vaak 'zware stoffen' genoemd, omdat ze bestand zijn tegen veelvuldig gebruik zonder te slijten, pillen of te rafelen.
Zeer intensief gebruik - meer dan 30.000 wrijvingen
Het sterkste textiel van allemaal, deze materialen worden vaak gebruikt voor intensief gebruik. Je kunt deze buitenkleding dagelijks en zeer intensief gebruiken. Perfect voor kleine ravotters die de wereld willen ontdekken.